Meghirdették a Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszert versenyt

Megosztás

Meghirdetésre került a Magyarország étele – Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny csütörtökön Budapesten. A nevezéseket január 30-ig várják, a verseny döntőjét a III. Magyar gasztronómia napján rendezik meg 2024. április 27-én Szolnokon.

Második alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele szakácsverseny kísérőrendezvényeként megvalósuló tányérdesszertversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Debreceni Egyetem és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével.

A bejelentő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a verseny szervezőit, résztvevőit is, a szakmai felkészültség mellett, a magyar konyhakultúra tisztelete és a hagyományok őrzése jellemzi.

Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a versenyt az adventi időszakhoz hasonlította, hiszen a desszertnek is a várakozás és a türelem a lényege, ami elvezet ahhoz, hogy által megkoronázhassuk az étkezést.

Hozzátette, szerinte a rendezvény igazán sikeres csak akkor lehet, ha a magyar konyhaművészet és a magyar cukrászmesterség hagyományaira épít.

“A verseny hírét viszi a magyar cukrászművészetnek, és egy olyan újdonságot ad a magyar konyhaművészethez, amelyre, reméljük, még évtizedek, évszázadok múltán is büszkék lehetünk” – mondta.

A tányérdesszert versenyre maximum kétfős csapatok nevezhetnek. A kötelezően használandó alapanyagok között van a Naszálytej Zrt. Tarka teje, a magyarországi biomák és a hazai méz. A verseny szlogenje: „Csak tiszta forrásból”.

Kelényi Szamos Gabriella, a híres Szamos-vállalkozás alapítója Szamos Mátyás lánya örömét fejezte ki, hogy édesapja iránti tiszteletből középiskolát és versenyt is elneveztek róla.

A zsűri tagja Erdős Hanna, Kiss Zoltán, Kutyifa Gábor, Mihályi László mestercukrász, valamint Magyar Szabolcs, Paskó Csaba és Prohászka Béla mesterszakács.

Kép: Szamos Mátyár – Tányérdesszert verseny Facebook oldala, MTI/Lakatos Péter

Kapcsolódó cikkek